V obchodech se můžeme setkat s nejrůznějšími druhy ovoce a zeleniny. Velká část populace u spousty z nich neví, jak by je připravila nebo k čemu by je podávala. A pokud přijde řeč na nějaké ovoce či zeleninu jen tak „při řeči“, někdy ani neví, jak konkrétní kousek vypadá a kde jej zařadit. Pojďte poznat blíže artyčoky, zeleninu, která se pěstuje např. ve Španělsku. I u nás si ji můžete následně dopřát především zpracovanou.
Artyčoky a jejich konzumace
Zelenina artyčok se podobá bodláku, s nímž je také příbuzná. Existuje celá řada artyčoků, ale k jídlu jsou určené jen některé. Používají se především nedozrálé květní úbory, které se vaří. Někdy se můžeme setkat i s konzumací stonků a listů.
Výskyt artyčoků je v celém Středomoří včetně několika oblastí Španělska, má rád teplo. Má se za to, že povzbuzuje trávení a dle lidových zdrojů je prospěšný pro řadu dalších tělesných funkcí. Pro mnohé z nás je důležité, že je chutný a nenajdeme v něm nadměrné množství kalorií. Je ale bohatý na vitaminy A, B a jiné zdraví prospěšné látky.
Čerstvé nebo konzervované artyčoky
Jestliže se dostanete do Španělska např. na dovolenou, budete si moci koupit čerstvé artyčoky na trhu i v obchodě. Stačí je uvařit a vychutnat jejich jemnou, mírně rustikální chuť. Někdy můžeme nezpracované artyčoky koupit i u nás, ale tak čerstvé, jako v zemích, kde se pěstují, je nikdy nenajdeme.
U nás můžete koupit artyčoky konzervované. Ty se zpracovávají hned po sklizni. Výtečné jsou např. artyčoky od firmy El Navarrico, která zpracovává různé druhy zeleniny a ovoce už od roku 1950 a skvěle kombinuje moderní styl s tradicemi a s úctou k původním postupům.¨
Ty nejlepší konzervované artyčoky ze Španělska, ale i jinou zeleninu a ovoce, stejně jako nejlepší šunky, salámky, sýry a mnohé jiné, najdete na eDelikatesy.cz. Pojďte si vybrat a ochutnejte.