Studená polévka gazpacho chutná drtivé většině strávníků, kteří ji ochutnají. Přestože se jedná o studený typ polévky, je vynikající a vaše chuťové buňky si ji jistě zamilují. Někdo hodnotí gazpacho jako jemný tekutý salát. V každém případě se gazpacho zapsalo do mnoha pamětí i díky slavnému seriálu Červený trpaslík a ti, kdo si ji připravili, zjistili, že jde o polévku jednoduchou, plnou chuti a připravenou velmi rychle.
Suroviny:
- 1 kg zralých rajčat
- Okurka
- ¼ červené papriky
- 0,5 stroužku česneku
- Polévková lžíce sherry octa (nejlépe PX Chef Special, Toro Albalá)
- 1/3 šálku extra panenského olivového oleje (nejlépe Cosecha, Melgarejo)
- Sůl
- Pepř
- Plátek světlého chleba bez kůrky
Postup
Jak již zaznělo, tato zdravá a výtečná polévka je naprosto snadná. Všechnu uvedenou zeleninu je potřeba rozmixovat tyčovým mixerem. Proto ji nakrájejte na menší kousky a vložte buď do mísy, nebo do nádoby speciálně určené pro přípravu pokrmů tyčovým mixerem. Poté osolte a opepřete dle své chuti. Ti, kdo mají rádi kyselost, mohou doplnit i ocet.
Nepodávejte hned, gazpacho výborně chutná po vychlazení. Umístěte ji na pár hodin do ledničky. Poté podávejte v hlubokém talíři zdobené nahrubo či jemně mletým pepřem.
Ochutnejte polévku gazpacho i bez vaření
Nejste zrovna kuchař, nebo nemáte čas, ale přesto chcete partnerovi, přátelům nebo komukoli gazpacho naservírovat, a ještě k tomu mít jistotu, že bude skvělé?
Díky tomu, že si můžeme koupit kvalitní polotovary, dá se i tato populární a napříč světem milovaná polévka koupit již hotová. Kupříkladu v e-shopu eDelikatesy.cz, kde najdete mnohé španělské potraviny vynikající kvality. Ochutnat můžete třeba Gazpacho, Villaolivo 1l, která získala od uživatelů po ochutnání 5 hvězd z pěti možných.