Vysoký cholesterol? Důvody vás možná překvapí.

Date:

Když se rozhlédnete po svém okolí a zeptáte se rodiny nebo známých, kolik lidí má vysokou hladinu cholesterolu a kolik z nich užívá léky? A proč tomu tak je?

Cholesterol je složka, jenž pomáhá tělu zpracovávat tuky. Potřebná je jak k tvorbě hormonů, ale i vitamínu D. Vytváří přirozenou součást buněk lidského organismu a je pro život nepostradatelný, jelikož plní řadu důležitých funkcí.

Představuje podstatu všech buněčných membrán, je četně zastoupen v nervovém systému, v mozku, v myelinových obalech nervů, najdeme ho i v játrech a ledvinách.

V uplynulých letech měla však řada lidí diagnostikovanou vysokou hladinu cholesterolu. Jaké jsou tedy příčiny?

Důvody vysoké hladiny cholesterolu

Cholesterol je spojen se stresem

Cholesterol vytváří významný stavební kámen pro syntézu pohlavních hormonů a nadledvinek. Jeho tvorba též souvisí s činností štítné žlázy. Zásadní snižování hladiny cholesterolu může u žen vést k neplodnosti.

Nadměrná produkce hormonů v nadledvinkách je úzce spojena se stresem. Jestliže trpíte velkým či dlouhodobým – chronickým stresem, tak máte automaticky zvýšenou hladinu cholesterolu. Je to přirozená odezva vašeho organismu, neboli pro tvorbu stresových hormonů jednoduše potřebuje více cholesterolu. Čím více tělo vyprodukuje hormonů, tím musí samozřejmě vyprodukovat více cholesterolu. Je pozoruhodné, že lidé, kteří se léčí antidepresivy, mají ve většině případů vysokou hladinu cholesterolu, navzdory tomu, že jsou štíhlí a užívají léky na její snížení.

Vleklý chronický stres má zásadní dopad na fungování štítné žlázy. Její dysfunkce, někdy i autoimunitní zánět může také vyvolávat vyšší hladinu cholesterolu v krvi.

Cholesterol a cukr

Cholesterol souvisí s produkcí žluči a je nepostradatelný pro syntézu vitamínu D. Vnějším zdrojem cholesterolu je strava, která tvoří 20–40 % celkového cholesterolu. Nejvíce je obsažen v živočišných tucích, uzeninách, vnitřnostech, vaječném žloutku a tučných mléčných výrobcích.

Vnitřní zdroj cholesterolu činí z 60–80 % produkce vlastního, endogenního cholesterolu, která probíhá zejména prostřednictvím jater, dále střev a nadledvinek. Eliminace cholesterolu z organismu se děje především pomocí jater. Použit je zde k syntéze žlučových kyselin či rovnou vyloučen do žluče.

Čím více cholesterolu zkonzumujete, tím méně ho vaše tělo vyrobí. Kvalitních tuků, které obsahuje maso, máslo, vejce či mléčné výrobky, se tedy není třeba v rozumném množství obávat. Čeho je ale v této souvislosti nutné se obávat, jsou jednoduché cukry, které způsobují náhlý vzestup inzulinu. Hormon inzulin zvýší činnost enzymů, které pomáhají játrům produkovat cholesterol, a hned máme zaděláno na pohromu.

Největším nebezpečím jsou průmyslově vyráběné produkty s vysokým obsahem cukru, byť skrytého a také obrovským rizikem je alkohol. Kombinace těchto dvou prvků v potravě zvyšuje hladinu cholesterolu. Vyhýbejte se dortíkům, sladkým koláčům, sušenkám, přislazovaným jogurtům či průmyslově vyráběným müsli a též sladkým nápojům. I nadměrná konzumace velmi sladkého ovoce v kombinaci s dalšími sladkostmi je rizikový.

Podle nejaktuálnějších zahraničních výzkumů se zásadně podílí na vysoké hladině cholesterolu v krvi též dlouhodobé užívání různých druhů léků včetně antikoncepce.

Riziko vysokého cholesterolu

Celková hladina cholesterolu v krvi by měla být na hodnotě 5 mmol/l, zvýšené riziko se uvádí u celkové hladiny 5,1 – 6,5 mmol/l. Cholesterol se dělí na tzv. prospěšný HDL a špatný LDL. I jejich vzájemný poměr v celkové hladině je důležitý.

Obecně se uvádí, že vysoká hladina cholesterolu v krvi způsobuje arteriosklerózu (kornatění cév), a tím riziko kardiovaskulárních onemocnění. Podle posledních světových studií tomu tak zcela není. Samotná vysoká hladina cholesterolu je jen přibližným ukazatelem rizika vzniku aterosklerózy. Mnoho lidí užívajících léky na snížení hladiny cholesterolu i tak umírá na kardiovaskulární onemocnění.

Jednoduše jsou stavy, a to hlavně ty, které souvisí se stresem, kdy tělo přirozeně potřebuje větší množství cholesterolu na tvorbu hormonů, ale v cévách jej neukládá.

K poškození cév cholesterolem dochází při jeho oxidaci, tedy když se smísí s kyslíkem. Pokud má organismus zásobu antioxidantů, vitamínů a minerálů, tak k této reakci nedochází.

Nyní vznikl v medicíně nový fenomén – „honba za cholesterolem“. Léky na snížení hladiny cholesterolu jsou často podávány skoro každému, kdo má vyšší hladinu celkového cholesterolu jak 4,5mmol/l.

Tragédií je, že s pacientem nebývá provedena anamnéza, aby si ošetřující lékař ověřil, zda zvýšená hladina cholesterolu není zapříčiněná například tím, že má pacient právě velký stres, nebo že má špatně zažité představy o zdravé výživě.

Často mají vyšší hladinu cholesterolu v krvi lidé, kteří užívají léky poškozující játra nebo lidé po prodělané žloutence či mononukleóze.

Léky na snižování hladiny cholesterolu mají mnoho vedlejších účinků – například poškozování jater. Způsobují chronickou únavu, bolesti svalů, žlučové kameny aj. Zcela jistě bych velmi zvažovala nutnost jejich užívání! Do jaké míry jde o mé dobro a do jaké míry poskytuji tržby farmaceutickým společnostem!

Jak docílit optimální hladiny cholesterolu v krvi

Pokud máte vyšší hladinu cholesterolu, měli byste nejprve přehodnotit svůj jídelníček. Cholesterol v krvi zvyšuje hlavně kombinace ztužených tuků a cukrů (průmyslově vyráběné sladkosti, sušenky, zákusky, ale i některé druhy müsli tyčinek).

Dalšími rizikovými potravinami jsou: uzeniny, průmyslově vyráběné paštiky, tavené sýry, hotové pokrmy s dlouhodobou trvanlivostí, potraviny s vysokým obsahem bílého cukru, umělá sladidla (aspartam), přepálené tuky, alkohol, vysoká konzumace potravin z bílé mouky. 

Dalším velmi důležitým krokem by mělo být vyřazení stresu. Uvolňovat stres pohybem, zařadit relaxační techniky.

V neposlední řadě je důležitým krokem udržovat si čistý žlučník bez žlučových kamenů a podporovat správnou funkci štítné žlázy. 

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Jaké jsou nejlepší dámské boty na podzim?

Podzim je obdobím, kdy je po většinu času sychravo,...

Jak vybrat parfém podle svého věku

Od úplně prvních vůní, které nosíme jako dospívající, až...

Několik tipů, jak vybrat dárek pro babičku a dědečka

Copak asi letos vyberete pro své prarodiče a rodiče?...

Jak se postarat o citlivou a alergickou pleť?  

Alergické reakce jsou většinou typické pro citlivou nebo problematickou...